7 Redenen waarom informeel leren geweldig is

Informeel leren, we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Maar wat levert het nou eigenlijk op voor zowel als jou als het bedrijf waar je werkt? Deze vraag zullen we op deze pagina proberen te beantwoorden.

#1 – Ontwikkel je vaardigheden

Uit een onderzoek van Froehlich (2014) is gebleken dat indien men zowel gemotiveerd als geïnteresseerd is, informeel leren de bijbehorende competenties en vaardigheden verbetert. Dit zorgt er onder andere voor dat je eerder en automatischer dingen gaat leren. Zo houdt je meer tijd over voor andere zaken!

#2 – Beter presteren

Niet alleen ga je positiever denken over je prestaties op het werk, informeel leren kan zelfs een positieve bijdrage hebben. Je voelt je beter en presteert beter, handig toch?

#3 – Voel je trotser op je carrière

Dankzij informeel leren zal je trotser worden op je eigen carrière en het gevoel krijgen dat er voorruitgang in zit.

#4 – Je krijgt meer ondernemerschap

Dat werk gerelateerd informeel leren ervoor kan zorgen dat mensen succesvollere ondernemers worden. Voorbeelden van positief beïnvloeden vaardigheden zijn: de innovatieve vaardigheden, oplossingsgerichtheid, het opbouwen van een netwerk en de kritische zelfreflectie.

#5 – Verhoog je inzetbaarheid

Informeel leren kan bijdragen aan een verhoging van de inzetbaarheid onder de medewerkers. Dit komt mede omdat men eerder gemotiveerd raakt en hierdoor neemt de kans op verzuim af terwijl de productiviteit zal toenemen.

#6 – Meer variatie

Informeel leren kan bijdragen aan meer variatie op het werk, ook neemt het barrières tussen jou en je collega’s weg.  Dit heeft een positieve invloed op allen medewerkers, het is zelfs gebleken dat je minder snel uitgeput raakt !

#7 – Meer innovatie op de werkvloer

Innovatie wordt bevorderd, hierdoor worden processen verbeterd en blijft het werk dynamisch. Informeel leren betekent goed gebruik maken van de situatie : Op je werk dien je dus goed gebruik te maken van zowel het materiële kapitaal  als het menselijke (Ja, je collega’s !) . Doordat ideeën meer gedeeld worden is er meer ruimte voor innovatie, goed  voor de werknemers en goed voor het bedrijf.

 

Bronnen:

  • Froehlich, D. E., Beausaert, S. A. J., Segers, M. S. R., & Gerken, M. (2014)
  • “Learning to Stay Employable.” Career Development International, 19(5): 508–525. doi:10.1108/CDI-11-2013-0139. (2013)
  • Leren op het werk: Wat weten we over informeel leren? Habermehl, Dr. K. Bollen, en Prof. Dr. M. Segers , Maastricht University (2017)