De eerste vacatures zijn vervuld door gebruik te maken van specifieke talenten en competenties van collega’s, rondom de vacante werkplek. Een nieuwe en verfrissende wijze van Werving & Selectie en het organiseren van Mobiliteit. Interne mobiliteit, eenvoudig, snel en met een extreem rendement!

Mobiliteit heeft altijd te maken met in beweging komen, of dit nu intern of extern gericht is. In de praktijk heeft men het vooral over mobiliteit wanneer men afscheid wil nemen van medewerkers. Daardoor heeft mobiliteit vaak een negatieve bijklank voor medewerkers. De definitie is echter veel ruimer: de mate waarin mensen bereid en in staat zijn ten behoeve van zichzelf en/of de organisatie binnen de arbeidsmarkt te veranderen van functie, van werkgever, van beroep, van regio, van sector of een combinatie van deze aspecten.

Mobiliteit is beweging en beweging is nodig. Aan de ene kant is er een extreem personeelstekort en aan de andere kant is er een (komend) overschot. Hoe gaan we de juiste beweging creëren?

Personeelstekort

De markt schreeuwt om mensen en talent.  Het personeelstekort grijpt vrijwel overal om zich heen. In verschillende sectoren komt nu ook echt de voortgang en de bedrijfsvoering in gevaar zoals in de Zorg, Horeca, Vervoer en Transport en Energie.

In nagenoeg alle bedrijfstakken neemt de krapte toe Begin juli gaf een kwart van de bedrijven (met meer dan 5 werknemers) aan dat personeelstekorten hun werkzaamheden belemmeren, bijna 10 keer zoveel als 3,5 jaar daarvoor. Onder uitzendbureaus, reisbemiddeling, schoonmaakbedrijven, aannemers, vervoerders, en ICT-bedrijven geeft zelfs 30 tot 40 procent aan dat een tekort aan personeel hun productie in de weg zit.

Komend personeelsoverschot

De komende 3 tot 5 jaar gaan er stevige reorganisaties plaatsvinden door onder andere digitalisering, robotisering en een snel veranderend consumptie en klantgedrag.

Bij onze opdrachtgevers merken wij het dagelijks. Op dit moment is het bekend dat tussen de 20 tot 45 procent van de werknemers de komende 3 tot 5 jaar een andere baan of functie moeten zoeken of hier in ieder geval een andere invulling aan moet geven. Denk hierbij aan opdrachtgevers uit de financiële dienstverlening zoals banken, verzekeraars en tussenpersonen, incasso, leasemaatschappijen maar ook overheidsinstellingen en organisaties in de zorgsector.
We spreken uit ervaring dat bij een komende of dreigende reorganisatie als eerste het talent verdwijnt en dat is het laatste wat het management en bestuur voor ogen heeft.

‘Welk talent willen wij behouden en welk talent mag de komende tijd veranderen van functie of vertrekken?’ ‘Hoe ziet de komende jaren het klantgedrag eruit en welke competenties (talenten) vereist continuïteit in de dagelijkse gang van zaken?’ ‘Is dat talent nu voldoende in huis?’ ‘Welke competenties kunnen of moeten wij bij de bestaande formatie ontwikkelen om tegen de laagste kosten en het hoogste rendement iedere transformatie of reorganisatie met vertrouwen tegemoet te zien?’

Mobiliteit kan winstgevend zijn!

Vaak worden er (reorganisatie)voorzieningen getroffen. Vrijval van deze voorziening is winst wanneer adequaat en op tijd geacteerd wordt in relatie tot een komende transitie.

Tijd voor transitie

De eerste successen zijn behaald bij de grootste HR-dienstverlener van Nederland. Verschillende vacatures zijn inmiddels opgevuld door slimmer gebruik te maken van talenten en competenties van collega’s, rondom de vacante werkplek. De bewezen waardes werkten niet dus is het werving- en selectieproces anders opgezet. Met succes. Binnen enkele weken werden de vacatures vervuld door ‘interne mobiliteit’ breder te trekken, nu met behulp van talentvolle collega’s. Deze businesscase kan ook uitstekend werken om mobiliteit tussen organisaties te faciliteren.

Mobiliteit is absolute noodzaak. Wil je weten hoe bovenstaande businesscase is opgezet en ben je nieuwsgierig naar de resultaten?

Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
[instagram-feed]

Linkedin


Instagram

Bel nu:

035-203 0053

Individueel – Samen – Sterk

Disclaimer | Werken bij | © 2018 – upUco Coach a Colleague B.V.