In een rustig stadje, net onder Rotterdam, woont Emma, een jonge en enthousiaste vrouw. Ze heeft onlangs haar HBO-studie MER afgerond en is op zoek naar een gave baan. Haar vrienden hebben allemaal verschillende redenen om te werken, maar Emma was nog steeds op zoek naar de hare.

Op een zonnige ochtend besloot Emma een wandeling te maken in het plaatselijke park. Ze liep langs de speelplaats waar kinderen lachend op de schommels zaten en herinnerde zich haar eigen jeugd. Ze vroeg zich af waarom ze eigenlijk zal gaan werken. Zoekt ze werk om serieus geld te gaan verdienen of zoekt ze een uitdaging die haar veel plezier gaat brengen  en ook voldoende geld in het laatje brengt om de rekeningen te betalen?

Terwijl ze verder liep, zag Emma een groep mensen in blauwe overalls druk bezig met het aanleggen van een prachtig bloemenperk. Ze keken allemaal blij en tevreden, alsof het de bedoeling was om de wereld een stukje mooier te maken. Emma raakte aan de praat met een van de tuiniers en vroeg waarom hij zo gepassioneerd een gedreven was in zijn werk.

De man glimlachte en zei: “Natuurlijk ben ik blij met mijn salaris, maar blijer dat ik in de natuur mag werken. Elke dag kan ik mijn passie voor bloemen en planten delen met anderen en de schoonheid van de wereld helpen behouden. Deze schoonheid delen met anderen geeft me een gevoel van doel en voldoening.”

Emma was geïnspireerd door zijn woorden en vervolgde haar wandeling. Ze kwam langs een café waar de Barista met een vrolijke glimlach koffie serveerde aan klanten. Toen Emma vroeg waarom ze dit werk deed, antwoordde de Barista: “Ik hou van de interactie met mensen. Elke dag ontmoet ik nieuwe mensen en maak ik hun dag een beetje beter met een heerlijke kop koffie. Dat is waarom ik hier graag werk.”

De ontmoetingen met de Tuinier en de Barista deden Emma nadenken over haar eigen doelen en passies. Ze besefte dat werk niet alleen draait om geld verdienen, maar ook om persoonlijke groei, sociale interactie, het delen van je passies en het bijdragen aan de wereld. Werk kan een bron van voldoening en betekenis zijn.

Terug thuis begon Emma te solliciteren naar banen die aansluiten bij haar ‘Energie Dominante Competenties’ waar ze inzicht in had verkregen middels het Persoonlijke Talenten Assessment van upUco. Door het maken van het Assessment weet ze precies van welke werkzaamheden ze energie krijgt en op welke werkzaamheden ze ‘leegloopt’.

Ze was vast van plan een baan te vinden waar ze elke dag met enthousiasme naartoe kan gaan, waar ze zichzelf kan ontwikkelen en een positieve impact kan hebben op anderen. Want zoals ze ontdekte tijdens haar wandeling, werken gaat niet alleen om geld verdienen, maar bovenal om te genieten en te groeien. Een passende baan is de kans en uitdaging om jezelf te ontdekken, anderen te ontmoeten en te inspireren en de wereld een beetje mooier te maken. Iedere dag opnieuw.